Lukuvuosihaaste 2017-2018
Tehdään Vuoreksen koululle oma säähavaintokansio!
Samaan kansioon voidaan kerätä havaintoja Vuoreksesta monelta vuodelta, ja sitten vertailla eri vuosia (Kansion sisällys pdf:nä).
Kansio aloittaa Vuoreksessa kierroksensa 3. luokilta.
- Jokaisella vuoden päivällä tehdään oma sivunsa, mutta samalle sivulle voi kirjoittaa monen vuoden tiedot, niin vuosia voi vertailla.
- Päivämäärän kohdalle merkataan taulukkoon
- raportoinnin vuosi
- kellonaika
- havaintopaikka mahdollisimman tarkasti (haluttaessa voidaan vertailla metsässä, puistossa ja pihalla mitattuja lämpötiloja.
- säätila sääsymbolina (mallit kansiossa ja http://ilmatieteenlaitos.fi/saamerkkien-selitykset )
- lämpötila
- halutessa lumen syvyys, minimi-maksimimittarilla mitatut vuorokauden alin ja ylin lämpötila (mittari ympäristölabraluokassa), sademäärä (mittari ympäristölabraluokassa), tuulen suunta (mittari ympäristölabraluokassa), tuulen nopeus (LEGO mainstorms???)
- mahdollisesti erityistä huomioitavaa säässä
- Mittauksen tietoja voi verrata historiatietoihin (Tampereen osalta päivittäiset tilastot löytyvät vuodesta 1959 alkaen osoitteesta http://suja.kapsi.fi/fmi-tilastot.php).
- Havainnoista voi tehdä tilaston ja diagrammin. Näkyykö ilmastonmuutos näissä tilastoissa? Jos teette näitä, kopio tuloksista kannattaa jättää muidenkin katsottavaksi kansioon.
- Kansio voi kiertää luokasta toiseen, esimerkiksi 1 vko/ luokka tai 1 päivä/oppilaspari.
- Kansio on tehty kierrätysmateriaaleista, ja sitä voi koristella sääaiheisilla kuvilla, jos jollakulla on tarvetta lisätöille.
Muuta säähän liittyvää
- Ilmastonmuutoksen esiin ottaminen on säähavaintojen yhteydessä luontevaa. Tieteellisen tiedon ilmastonmuutoksesta opetuksesi pohjaksi löydät sivulta http://ilmasto-opas.fi/fi/
- Vinkkejä ilmastonmuutoksen käsittelyyn eri oppiaineissa löytyy osoitteesta http://openilmasto-opas.fi/ , vinkit alakoululle alasivulla http://openilmasto-opas.fi/alakoulu/
- Videoita säähän liittyen: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/saa-ja-ilmasto
- Hauskoja tehtäviä sään havainnointiin löytyy sivulta
- Ilmatieteen laitos kokeilee joukkoistamista Sää-sovelluksen avulla. Sovelluksesta on tarjolla Android- ja iOS-versiot, joilla voit ilmoittaa säähavaintoja Omat havainnot -osiossa. Käyttö ei vaadi rekisteröitymistä. Tämän avulla oppilaiden havainnot päätyvät oikeasti hyödyksi. http://ilmatieteenlaitos.fi/omat-havainnot