Kevät tulee! Seuranta ja bingo käyttöön!

Kevätaika on alkanut.  Aloitapa oppilaidesi kanssa Luonto-Liiton kevätseuranta, niin teimme myös Vuoreksen Vihreä lippu-kerhossa! Kevätseurannan avulla lapset ja nuoret ovat keränneet tietoa kevään etenemisestä jo 1960-luvun alusta. Havainnot voi halutessaan lähettää Luonto-Liitolle nettisivun kautta. Voit käyttää samaa lomaketta koko kevään, kun tallennat oman lomakkeesi omaan selaimeen kirjanmerkkinä. Koska seurantaa on tehty niin kauan, tulokset ovat myös tieteellisesti kiinnostavia esimerkiksi ilmastonmuutoksen etenemisen kannalta.

Löydät kevätseurantalomakkeen suoraan myös tästä.

Esikoulu- ja alkuopetusikäisille sopiva lomake on tässä.

Eräs oppilas Vihreä lippu -kerhossa ehdotti, että pelattaisiin bingoa. Kevätseuranta sopi hienosti bingon aiheeksi, katso ohjeet tässä:

  1. Jokaiselle oppilaalle annetaan tyhjä paperi, joka jaetaan viivoilla yhdeksään osaan.
  2. Oppilas kirjoittaa jokaiseen ruutuun jonkin kevätseurantalajin haluamassaan järjestyksessä. Vinkki: kevätseurantalajien verkkosivun voi heijastaa tietokoneelta valkokankaalle, ja oppilaat valitsevat esimerkiksi yhden vuoden teemalajin, kaksi kasvia, kaksi lintua, kaksi hyönteistä ja kaksi matelijaa tai sammakkoeläintä.
  3. Opettaja valitsee yhden lajin kerrallaan satunnaisessa järjestyksessä, ja samalla käydään läpi lajin ominaisuuksia (klikkaamalla em. nettisivun kuvia saa lisätietoa). Jos oppilaalla on tuo laji paperissaan, hän piirtää ruutuun rastin
  4. Kun joku saa kolme rastia peräkkäin vaakasuoraan, pystysuoraan tai vinottain, hän huutaa bingo, ja saa tulla seuraavaksi valitsemaan lajeja. Kun seuraava saa bingon, vaihtuu taas lajin valitsija.
  5. Peliä voidaan pelata, kunnes kaikki lajit on käyty läpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *